Dolar

32,3712

Euro

34,9854

Altın

2.326,10

Bist

9.065,54

Amerikan Cato Enstitüsü: S. Arabistan ve BAE, ABD’nin desteğine rağmen Yemen’de başarısız oldu

Amerikan Cato Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan Doug Bandow, kaleme aldığı yazıda, ABD’nin desteğine rağmen Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen’de başarısız olduğunu ve birçok vahşete imza attığını belirtti. Bando, ABD’nin Yemen’deki kirli savaşta taraf olmamasını istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-21 17:53:30

Amerikan Cato Enstitüsü: S. Arabistan ve BAE, ABD’nin desteğine rağmen Yemen’de başarısız oldu

buyuk_67

Amerikan özgürlükçü düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan Doug Bandow, Yemen'deki Suudi-BAE ittifakının, ABD'nin desteğine rağmen Husi milislerinin Hudeyde limanından çekilmesini başarı olarak göstermesinin, aslında başarısızlık olduğunu söyledi.

“SUUDİ-BAE KOALİSYONU
YEMEN'DEKİ ZAFERDEN UZAK”

Doug Bandow, Amerika Birleşik Devletleri'nde çıkan ‘The National Interest' gazetesinde yayınlanan bir makalede, Suudi Arabistan ve BAE koalisyonunun Hudeyde'den çekilmek dışında hiçbir şey elde edemediğini, bu da bu savaşta kazanılan zaferin hâlâ uzak olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Washington ile iki Körfez ülkesi arasındaki yanıltıcı ilişkinin eski Başkan Barack Obama'nın Suudi Arabistan'ın Yemen'deki vahşi savaşa destek vermesiyle başladığını dikkati çeken Doug Bandow, ancak Trump'ın, Kongre'nin Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a verilen desteğin çekilmesini öngören kararını veto ettiğini söyledi.

Suudi destekli Yemen Devlet Başkanı Abed Rabbo Mansur, eski başkan Abdurabbu Mansur Hadi'nin devrilmesinden sonra, Riyad yönetiminin, meşruiyetin yeniden sağlanması bahanesiyle Husilere karşı savaşmaya karar verdiğini belirten Doug Bandow, ancak Suudi Arabistan ve Birleşik Emirlikleri'nin (BAE), hiç beklemedikleri bir düşmanla karşılaştıklarını; İran'ın Husiler'e destek vermesiyle çatışmaların uzun soluklu bir savaşa dönüştüğünü söyledi.

“YEMEN'DEKİ SİVİLLERE KARŞI
KİTLESEL ZULÜM GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Cato Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan Doug Bandow, Suudi-Birleşik Arap Emirlikleri ittifakının, Sudan gibi diğer ülkelerden birlikler kullandığını ve, "sivillere karşı kitlesel zulüm" gerçekleştirdiğini söyledi.

ABD'nin, İran'la görüşmelerine karşı çıkan monarşilere desteğini teyit etmek için Obama yönetiminin, Suudilere silah verdiğini, istihbarat yardımı sağladığını ve uçaklarına yakıt sağladığına dikkati çeken Doug Bandow, ABD yetkililerinin, sivillere ve sivil altyapıya yapılan hava saldırılarını desteklemek için hayat kurtardıklarını iddia ettiklerini, ancak BM tahminlerine göre Yemen'de, baskınlar, hastalık ve açlığın sonucu 233 bin sivilin öldüğünü söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE
YEMEN'İN ALT YAPISINI TAHRİP ETTİ

Doug Bandow, ekonomik ve insan altyapısının tahrip olmasına yol açan Suudi Arabistan ve BAE koalisyonun baskınlarının neden olduğu yıkımdan bahsetti.

Bazı raporların, Suudi hava kuvvetlerinin ABD'nin yardımı ile yaptığı baskınlarda yaklaşık 20 bin sivilin ölümüne yol açtığını doğruladığını belirten Doug Bandow, Trump yönetimi ise savaşı sonlandırmak istediğini ve bunun için Suudi Arabistan'a baskı yapmasına rağmen Riyad ve Abu Dabi yönetiminin savaşı aralıksız sürdürdüğü söyledi. Doug Bandow, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı da itici ve kibirli bulduğunu söyledi.

“BU KİRLİ SAVAŞTA, ABD'NİN
YER ALMASININ ANLAMI YOK”

ABD'nin Yemen'deki savaşta ittifaka destek vermemesini isteyen Doug Bandow, “Çünkü bu Amerika'nın savaşı değil ve Washington'un Yemen'i çatışan gruplar ile komşu ülkeler arasındaki savaşta ABD'nin yer almasının anlamı yok” dedi.
ABD'nin savaşa müdahale ettiğini ve çatışmanın yanlış tarafında durduğunu belirten Doug Bandow, “Husilerin hiçbir zaman ABD'nin dostu olmadıkları doğru, ancak Suudiler ve BAE, emperyalist sonuçlar elde etmek istedikleri için Husilerden çok daha kötü” dedi.

Suudi Arabistan ve BAE koalisyonun, Yemen'deki yıkımdan sorumlu olduğunu belirten Doug Bandow, Yemen'deki vahşetin çoğunluğunu bu iki ülkenin gerçekleştirdiğini söyledi.

ABD'nin, Suudi ve BAE kraliyet ailesi adına mezhep çatışmasına karışmaması gerektiğini vurgulayan Doug Bandow, Husileri durdurmanın görevinin Washington'un sorumluluğunda olmadığını belirterek, “ABD'nin sorumluluğu, çıkarlarına hizmet etmeyen savaşlardan uzak durmaktır” dedi.

Doug Bandow, Yemen'deki yükü hafifletmenin en iyi yolunun Suudiler ve BAE'nin başarısızlıklarını kabul etmeleri ve Yemenlilerin acıların hissetmeleri gibi gözüktüğünü söyledi.

buyuk2_32

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara