Dolar

32,5458

Euro

34,9088

Altın

2.444,35

Bist

9.716,77

Amerikalı Yahudi Profesör İsrail'in ödülünü reddetti

İsrail’in prestijli ödüllerinden birini almaya hak kazanan Profesör Evelyn Fox Keller ödülünü Filistinlilerin haklarını savunan üç ayrı sivil toplum örgütüne bağışladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-23 12:15:48

Amerikalı Yahudi Profesör İsrail'in ödülünü reddetti

TIMETURK | ÇEVİRİ

Middle East Monitor'un haberine göre  Bilim Tarihi ve Felsefesi alanında ün yapmış 82 yaşındaki Amerikalı Yahudi Profesör Evelyn Fox Keller, İsrail tarafından Tel Aviv Üniversitesi'nde 2018 Dan David Prize ödülüne layık görüldü.

Ödülü almaya hak kazanan dokuz kişiden biri olan Prof. Keller, Haaretz gazetesine ödülünü "üç İsrail insan hakları örgütüne geliri bağışlayacağını" belirtti. O örgütlerin ise İsrailli insan haklarını savunuculaırnın örgütü olan B'Tselem, İsrail İnsan Haklarını Koruma Örgütü ve İnsan Hakları Savunucusu Fizikçiler olarak açıkladı.

Haaretz haberine göre bilim insanı Keller: “Ödülü kazandığını öğrendiğinde, ödülünü bir şartla alabileceğine karra verdi. O da İsrail'in Filistinlilere yönelik pollitikalarıyla savaşan örgütlere bu paranın verilmesidir.”

“YAHUDİ OLMAKTAN UTANÇ DUYMUŞTUM”

İsrail politik sisteminin içinde yer alan bir üniversite tarafından verilen ödülü niçin reddettiği kendisine sorulunca Prof. Keller, “Bunu o şekilde değerlendirmedim. Ödülü sisteme direnen insanları desteklemek için kabul ettim. Politik bir açıklama olarak, ödülü almam ve dağıtmam daha kuvvetli olur” dedi.

Keller ayrıca on yıl önce İsrail'i ziyaret ettiğini ve İsrail'in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerinin kendisini Yahudi olmaktan utandırdığını Haaretz'e verdiği röportajında belirtti.

PROF. KELLER KİMDİR?

Metis Kitap sitesindeki biyografisinde şöyle tanıtılmakta:

ABD'li bilimci ve feminist düşünür Evelyn Fox Keller 1936'da New York'ta doğdu. Harvard Üniversitesi'nde teorik fizik ve moleküler biyoloji alanında doktora yaptı. Cornell, Northwestern, SUNY, Princeton ve California gibi Amerika'nın en saygın üniversitelerinde dersler verdi. Şu anda MIT'de Bilim, Teknoloji ve Toplum bölümünde Bilim Tarihi ve Felsefesi profesörü olan Keller, gelişim biyolojisinin tarihi ve felsefesi üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Haber Ara