Dolar

32,3556

Euro

35,2428

Altın

2.325,07

Bist

9.079,97

Alwaght haber sitesi: Kürtler, Washington’un ihanetine uğradı!

Alwaght haber sitesinde, 'Henüz geç değil: Şam'la İttifak, Türk tehditleri arasında Suriye Kürtlerini hâlâ kurtarabilir” başlıklı analiz haberde, “Kürtler Washington’un ihanetine uğradı” denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-12 15:19:56

Alwaght haber sitesi: Kürtler, Washington’un ihanetine uğradı!

Alwaght haber sitesinde, "Henüz geç değil: Şam'la İttifak, Türk tehditleri arasında Suriye Kürtlerini hâlâ kurtarabilir” başlıklı analiz haberde, “Kürtler Washington'un ihanetine uğradı” denildi.

Analiz haberin çevirisi şöyle:

Kürt Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kontrolü altındaki Doğu Fırat'ta, Türk askeri operasyonuna ABD'nin karşı çıkmasına tepki gösteren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Suriye'de askeri operasyon başlatması gerektiğini vurguladı.

Alan kanıtları, Türkiye'nin son birkaç gün içinde askeri tesis ve kuvvetlerin Suriye ile olan güney sınırlarına transferini hızlandırdığını gösteriyor.

Erdoğan'ın savı, şu anda ülkesi Ankara'nın baş düşmanı Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) bağlı olan ve Türkiye'nin terörist grupları olarak kara listeye giren Suriye Kürt milislerine saldırmayı reddettiği takdirde, gelecekte Ankara'nın ağır bir mücadele vermesi gerektiği yönünde Uluslararası düzen tarafından meşru ve tanınmış bir Kürt devletiyle yüzleşmek.


“ANKARA, PYD'Yİ TÜRK ULUSAL GÜVENLİĞİNE
DÖNÜK BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR”

Türkiye cumhurbaşkanı, kuzey Irak'ta ki Kürt yönetiminin bir benzerini Suriye'de görmek istemiyor. Şimdi öteye gidebilir ve Türkiye 1991'de Irak'ın kuzeyindeki özerk bir Kürt bölgesini önlerse, böyle bir hükümetin oluşmayacağını düşünebilir.

Ankara, Demokrat Birlik Partisi'nin (PYD), PKK'nın Suriye şubesi olduğuna ve Türk ulusal güvenliğine ileriye dönük bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.

Bu vizyona rağmen, ABD Dışişleri Bakanı Mark Esper geçtiğimiz günlerde Suriye'de Kürtlere yönelik herhangi bir tür Türk askeri saldırısının “kabul edilemez” olduğunu ve ABD'nin “bunu önleyeceğini” iddia etti.

Pentagon yorumları iki anlama gelebilir: İlk olarak ABD, Türk kuvvetleriyle bir araya gelmek için güçlerini sınır bölgelerine yerleştirecek. İkincisi, Washington bir Kürt karşıtı kampanyayı önlemek için ekonomik yaptırımlar ve diplomatik baskı araçları kullanacak. Bunların yanında başka bir olasılık daha var: Trump, Türkiye'yi Suriye Kürtleri üzerinden değerlendirecek.

Gerçek şu ki, cumhurbaşkanlığının son üç yılında Trump, merkantilist politikasının, en yakın müttefiklerini terk etmesine neden olduğunu, hassas zamanlarda kendilerine maliyet ödemeyi reddettiğini gösterdi. Bu Trump'ın mantığı, Trump'ın Türkiye ile olan ilişkilerin büyük kazançlarına göz yumması ve Suriye Kürtleri gibi küçük aktörlerin lehine bir kenara koyması pek mümkün değil. Bu senaryo zemin üzerinde gerçekleştiğinde, Kürtler ABD'ye duydukları güven için ana kaybedenler olacaklar.

“KÜRTLER, WASHINGTON'UN
İHANETİNE UĞRADI”

Suriye'den gelen Suriye Kürtleri, Suriye kriz denklemlerinde Amerikalılara piyade olarak oynadılar. Tüm güçlerini Amerikadan yana kullanan PYD, siyasi geleceğini resmen Amerikan politikasına bağladı. PYD liderleri için meselenin tehlikeli yönü, Trump'ın görünüşte Türkiye'nin müttefiki olduğu gibi, Ankara'nın yanında olmasının, Kürtlerin yanında olmasından daha karlı olması.
Türkiye cumhurbaşkanının son yorumları bu analizde okunabilir.

Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, Washington'un Suriye örneğinde gerçek bir müttefike layık adımlar atmasını beklediğini söyledi. Sözler, Amerikalıların NATO'daki müttefiklerini unutmaması ve yolun sonunda Trump'ın Suriye Kürtleri tarafından değil Türkiye'nin yanında durması gerektiği anlamına geliyor.

Türk liderlerinin şu anki yorumları, Kürtlere yönelik tehditlerini her zaman gerçekleştirmiş olduğu gerçeği ile ilgili olarak Amerikan yeşil ışığında ortaya çıktı. Bu teori gerçekleşirse, Kürtler ABD'de kendi kendine yapılan bir güven bataklığına batırılacak.

“KÜRTLER, ŞAM'A YAKINLIK
FIRSATI YAKIYOR”

Suriye Kürtlerinin kriz denklemindeki en stratejik yanılgısı Washington'a sürekli hizmet verebilmesi ve Şam'a ulaşamamasıdır. 2018'in başlarında, ABD'nin ve diğer Batı ülkelerinin sessizliğinin ortasında, Türkiye ve müttefik milisler Afrin kantonunu ele geçirdi. Kısa süre sonra, Trump kuvvetlerini Suriye'den çekmek istediğini söyledi. Tüm bunlara rağmen, Kürtler, Amerikalıların nihayetinde onları yalnız bırakacaklarını asla anlamadı.

Bunun ortasında, Afrin'e yapılan Türk saldırısından önce bile, Suriye hükümetine yakınlıktan dolayı gelişmelere mağduru olmaktan kaçınmakla kalmayıp, aynı zamanda Kürt bölgelerini Türk saldırılarına karşı korumak ve Şam'ın güçlerini seferber etmek için yeni bir ortak olarak durmaları için de bir fırsat olmadı.

Şu anda, merkezi hükümeti, Doğu Fırat'ta Türk ordusunun, terörle mücadele mücadelesi altında Suriye'nin yeni bölgelerini ele geçirme olasılığını engellemek için sınırlarını kontrol altına almaya davet etme şansı var.
Ankara, Kürtlerle merkezi hükümet arasındaki bölünmenin sürekliliğini umuyor, böylece Suriye'de kriz sona ermeden ve siyasi süreç başlamadan önce hedeflerini gerçekleştirebiliyor.

“SURİYE ALAN DENKLEMLERİ
KARMAŞIKLAŞIYOR”

Erdoğan, Kürtlere yönelik tehditlerini yerine getirirse, Suriye kaynaklı denklemler daha da birleşecek. Rusya ve İran gibi aktörler, krizdeki ülkede Türkiye'yi daha büyük bir rol içinde görmekten mutlu değiller. Bu Türk davranışını, Ankara'nın Astana toplantılarında belirtilen taahhütlerine aykırı bir biçimde okudular. Bu nedenle, Doğu Fırat'a yapılan saldırı, hali hazırda karmaşık olan Suriye çatışmasında yeni bir karmaşa ve krizi tetikleyebilir.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Bu analizde yer alan görüşler yazarına aittir. Time Türk'ün editöryal politikasını yansıtmayabilir.

kaynak: http://alwaght.com/en/News/159509/Not-Late-Yet-Alliance-with-Damascus-Can-Still-Save-Syrian-Kurds-Amid-Turkish-Threats

 

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara