Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

Almanya özür diledi… ‘İnkar edildi, üzeri kapatıldı ve görmezden gelindi’

Almanya Katolik Kilisesi Başrahibi Kardinal Reinhard Marx, Katolik Kilisesi bünyesinde çalışan din adamlarının işledikleri cinsel istismar suçlarının sebep olduğu yıkım ve acılardan ötürü üzgün olduğunu söyleyerek, özür diledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-25 17:37:23

Almanya özür diledi… ‘İnkar edildi, üzeri kapatıldı ve görmezden gelindi’

Katolik Kilisesinin Almanya Piskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Reinhard Marx, cinsel istimara uğrayan mağdurlardan özür diledi.

Marx, Fulda kentinde 3 üniversitenin Almanya'daki Katolik Kilisesindeki çocuk istismarına ilişkin hazırladığı raporun tanıtımında konuştu.

İstismar vakalarından utanç duyduğunu ifade eden Marx, ''Çok uzun zaman kilise tarafından istismarlar inkar edildi, görmezden gelindi ve örtbas edildi. Bu kabahatten ve verilen acıdan dolayı özür diliyorum" dedi.

Mağdurlara şimdiye kadar kulak verilmediğini belirten Marx, tüm bu yapılanların sonuçsuz kalmaması gerektiğini kaydetti.

'CİNSEL İSTİSMAR MAĞDURLARININ YARISI 13 YAŞIN ALTINDA'

Marx, yaşanan olaylardan dolayı kiliseye güvenin azaldığına işaret ederek, "Çoğu kişi artık bize inanmıyor. Bunu anlayabiliyorum" değerlendirmesinde bulundu.Almanya'da 27 piskoposluk bölgesinde 38 binden fazla dosyanın incelendiği raporda, 1946-2014 yıllarında çoğu erkek en az 3 bin 677 çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya kondu.

Olayların yaşandığı sırada çocukların yarısının en fazla 13 yaşında olduğuna işaret edilen raporda, bu suçlara bin 670 papazın karıştığı kaydedildi.İlgili araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Mannheim Üniversitesinden Prof. Dr. Harald Dressing, elde edilen bulgulardan dehşete düştüğünü söyledi.

GERÇEK SAYININ ÇOK DAHA YÜKSEK OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

İstismar olaylarına karışan bin 670 papaz ile ilgili değerlendirmede bulunan Dressing, "Bu sadece mevcut dosyalardan tespit edilebilen en düşük sayı." ifadesini kullandı.

Dressing, bunun buzdağının ucu olduğunu dile getirerek, gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

'KİLİSE GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARAMADI'

İstismar olaylarının ortaya çıktığı 2010 yılından sonra kilisenin gerekli sonuçları çıkarmadığını belirten Mannheim Akıl Sağlığı Merkezi Enstitüsü'nden adli psikiyatr Harald Dressing, "Bu geçmişte kalmış tarihsel olgu değil." şeklinde konuştu.

Bu olayların aydınlatılması ve bundan sonra önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Dressing, kilisenin cesaret ve değişimle bu olaylara yaklaşması gerektiğini kaydetti.

Haber Ara