Dolar

32,5489

Euro

34,9332

Altın

2.425,75

Bist

9.722,09

Almanya Merkez Bankası İran'a ilk darbeyi vurdu

Amerika’nın İran’ı dizginleme kampanyası Alman finans sektöründe bir zafer elde etmeyi başardı. Ülkenin merkez bankası olan Deutsche Bundesbank Tahran’a 400 milyon dolar civarındaki peşin para ödemesini idari yaptırımla durdurdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-08 19:36:24

Almanya Merkez Bankası İran'a ilk darbeyi vurdu

TIMETURK | ÇEVİRİ

Amerika'nın Kasım ayında devreye sokacağı felç edici banka yaptırımları öncesi İran'ın nakit paraya ihtiyaç duyan ekonomisi çaresiz bir şekilde sağlam para arayışına girdi.

Almanya İran'ın sahibi olduğu European-Iranian trade bank (EIH) Avrupa-İran Ticaret Bankası'nın Hamburg'ta faaliyet göstermesine izin verdi. EIH 400 milyon dolardan fazla parayı elinde tutuyor, Tahran ise bu parayı, İran'ın bankaları ve enerji sektörünü vuracak olan Kasım ayındaki ikinci yaptırım dalgası öncesinde nakit olarak elde etmek istiyor.

Deutsche Bundesbank ise geçmişte Amerika'nın İran yaptırımlarına karşı EIH ile işbirliği yapmıştı. Amerika ve AB ise daha evvel EIH'e İran'ın nükleer ve füze geliştirme programındaki rolü nedeniyle yaptırım uygulamıştı. Yaptırımlar 2015 yılında İran'ın nükleer programının bertaraf edilmesi anlaşması neticesinde kaldırılmıştı.

AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ ZAFERİNİ İLAN ETTİ

Konu hakkında Berlin Amerika Büyükelçisi Richard Grenell, Alman yetkililerin İran'a nakit patra transferini önlemeye ikna etme kampanyasının başını çeken isim olarak, “İran'ın Avrupa çağında gerçekleştirdiği kötücül faaliyetleri büyüyen bir endişe” açıklamasını yaptı.

Amerika'nın Berlin Büyükelçiliği'nden atılan tweette ise “Yakın işbirliği = Alman mevkidaşlarımıza İran'ın faaliyetlerini durdurmakta harekete geçtikleri için teşekkür ediyoruz” denildi.

Almanya merkez bankasının yeni İran karşıtı hükmünün 25 Ağustos'ta uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.

EDİTÖRÜN NOTU: BAHSİ GEÇEN HABER SİTEMİZİN GÖRÜŞÜNÜ YANSITMAMAKTA OLUP, TIMETURK ÇEVİRİ İLKELERİ GEREĞİ METİNDE BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMAMIŞTIR.

Haber Ara