Dolar

32,4983

Euro

34,7743

Altın

2.490,78

Bist

9.524,59

Almanya'da seçimler yenilenecek gibi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-24 18:26:34

Almanya'da seçimler yenilenecek gibi...

Almanya'da yaklaşık iki ay boyunca; Hristiyan Demokratlar (CDU), Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller (Grünen) arasında süren hükümet kurma çabaları sona erdi. Hükümetin bir türlü kurulamaması, hiç bir partinin fazla feragat, ödün vermemesinden kaynaklanmıştır. Zaten Başkan Erdoğan da seçimler arifesinde yaptığı yorumda "zor kurarlar" demişti...

Medyanın "Jamaika" koalisyonu diye adlandırdığı görüşmelerin sonunun geldiğini, Hür Demokrat Parti Başkanı, 1979 doğumlu Christian Lindner'in "kötü yönetmektense, hiç yönetmemek daha iyi" cümlesinden anladık.

Avrupa'nın en zengin ülkesinde yeni bir hükümetin kurulmasında acele eden yok gibi...

Her 5 kişiden birinin yoksulluk sınırının altında yaşamış olması koalisyon oluşturacakların umurunda değil sanki...

82 milyonluk Almanya'da 16 milyon fakir insan...

Yaklaşık %20'ye tekabül eden bir rakam.

Almanya'da her geçen gün geçim derdi çekenlerin sayısı artıyor... Hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Tek başına çalışıp evi geçindirmek git gide zorlaşıyor.

Normal 8 saatlik işin yanısıra 2. ve 3. iş yapıp geçinmeye çalışanların sayısında da artış var.

Kamu görevi yapan, halkın ve okurun duygularına tercüman olması gereken Alman medyasından çıt yok! Uzun zamandan beri hükümetin kurulamayışını eleştirmesi gereken medya ise "geyik" haberlerle meşgul.

Kısık sesle de olsa Merkel karşıtları parti içindeki gençleri Başbakan Angela Merkele'e karşı konuşturmaya çalıştıysa da tutmadı. Kamuoyu yoklamalarına göre CDU seçmeni Angela Merkel'i başbakan olarak görmek istiyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz, hani şu eski Avrupa Parlementosu Başkanı... Seçimlerin yenilenmesini istiyor... Ben kendisini Türkiye'den CHP Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu'na çok benzetirim. Her ikisinin de siyasi çıkışları birbirlerine çok benzer.

* * * * * *

Halkın durumu kimsenim umrunda değil. Jamaika modelini önerenler şimdi de "GroKo" modeli denensin istiyor. Yani "Büyük Koalisyon"... Bence zaman kaybından başka bir işe yaramayacak. Alternatif bir koalisyon görüşmelerinin imkânsız olduğu için ufukta yeniden seçim belirdi...

Her seçim sonrası yaşanan koalisyon görüşmeleri "zaman kaybından başka bir şey değil" inancı topluma hızla yayılıyor. Almanya'da cılız da olsa sistem değişikliği konuşuluyor.

Almanlar, Türkiye'nin büyük cesaret örneği gösterdiği başkanlık sistemini gündeme alacak gücü acaba ne zaman bulacaklar?

Haber Ara