Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Alman basınında S-400 yorumları: Putin NATO'nun güney kanadını deliyor

Alman basınında S-400'ler konusunda Türkiye ve Erdoğan'a yönelik suçlayıcı üslup sürdürülürken, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 'Asıl konu, NATO'nun hayati önem taşıyan güney kanadının Putin tarafından deliniyor olması' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-19 11:24:44

Alman basınında S-400 yorumları: Putin NATO'nun güney kanadını deliyor

Deutsche Welle Türkçe'nin dpa'dan aktardığı bilgiye göre Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri Alman basınında da geniş yer buldu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) NATO müttefiki Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasına ilişkin "bu durumun olumsuz sonuçları olacağını" ifade ederek şunları kaydetti: "Erdoğan Rus S-400'ü aldığı takdirde neler olabileceğini hiç kuşkusuz biliyordu. Türkiye'nin hangi hava savunma sistemini satın alacağı, yıllardır süren bir tartışma konusu. Türkler müttefiklerinin bu konudaki çekincelerini iyi biliyordu ve bunlar haklı endişelerdi. Bir NATO üyesi, Rusya'ya Batı'nın silah teknolojisi hakkında bilgi sağlayabilecek bir sistemi edinmemeli. Bu açıdan F-35 programından çıkarılmanın sorumluluğu en başta Erdoğan'a aittir. Ancak burada ortaya çıkan hasar, Trump'ın dile getirdiği Amerikalıların istihdamı konusunu fazlasıyla aşıyor. Asıl konu, NATO'nun hayati önem taşıyan güney kanadının Putin tarafından deliniyor olması."

Aynı konuyu ele alan Märkische Oderzeitung, "Türkiye'nin S-400 alımı ile NATO üyesi bir ülkenin sahip olması gereken sorumluluktan uzak davrandığını" ifade ediyor:

"Trump'ın ülkesini NATO'dan çıkarma tehditleri son dönemlerde azalmış olsa da, şu anki vaziyet, ittifak adına belki bir kriz değil ancak bir gerileme anlamına geliyor. Üye ülkeler prensipte kiminle silah ticareti yapacaklarına kendileri karar verir. Ancak Ankara'nın Moskova ile olan bu alışverişi aynı zamanda, diğer NATO müttefiklerinin güvenliğini tehlikeye atabilecek olması nedeniyle Türkiye'nin ittifak içindeki rolü ve güvenilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor."

 

Haber Ara