Dolar

32,2611

Euro

34,7173

Altın

2.403,52

Bist

10.247,75

Ali Hamaney'i kim sansürledi?

İran'ın Lübnan'da etkisi gittikçe artıyor. Lübnan Genel Güvenlik Müdürlüğü bir Fransız Gazetesini Hamaney karikatürü sebebiyle Lübnan girişinde sansürletti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-19 16:56:39

Ali Hamaney'i kim sansürledi?
TIMETURK | ÇEVİRİ

Lübnan'ın Genel Güvenlik Genel Müdürlüğü, Fransa'nın haftalık Courrier International'ında yayınlanan İran'ın Yüksek Lideri Ali Hamaney'in karikatürünü sansürledi.

Müdürlük, yayının Lübnan'a girmesine izin vermeden önce karikatürü çıkartma ile kapattı. Olayın ortaya çıkması ile birlikte Lübnan basının özgür olup olmadığı tartışmalara yol açtı.

Birçok kurum ve kuruluş, Lübnan hükümetine dergiyi sansürleyen Genel Güvenlik Genel Müdürlülüğünün, Tahran'la yakın bir müttefi olan Şii grubu Hizbullah'a bağlı olup olmadığına dair eleştiriler ve sorular yöneltti. Sorular arasında bu sansürün Fransız gazetesi tarafından karikatürize edilen diğer liderlere uygulanıp uygulanmayacağıda vardı.

WhatsApp Image 2019-02-19 at 15.44.22

Gazeteci Dima Sadek sansüre meydan okuyarak sosyal medya üzerindeki karikatürü paylaştı. Gazeteci Diana Moukalled şöyle yazdı: “Sansür, insanları daha fazla bilinçlendirir. Yetkililer kendilerini gülünç, şaşkın ve saçma olarak sunuyorlar. ”

WhatsApp Image 2019-02-19 at 15.44.33

Al-Janoubia haber sitesi direktörü Ali Al-Amin, Arab News'e “Hamaney bir din adamı, ancak halkla ilişkiler ile ilgileniyor. Siyasi bir şahsiyet ve uluslararası ve bölgesel siyasette aktif bir devlet lideri. Bu nedenle, bir karikatürde eleştirilebilir veya temsil edilebilir ve dokunulmaz olduğunu söyleyen her kimse yanlıştır. ” ifadelerini kullandı.

Al-Amin, “Medya sansüründe takdirsizlik var ve bu sansürde hangi standartların kullanıldığını bilmiyoruz.” dedi.

Lübnan'ın Editör Sendikası başkanı Joseph Al-Qasifi ise “Yabancı yayınlar ve filmler gibi kültürel ürünler, Yayınlar Yasası'na göre Lübnan'a girmeden önce (müdürlük tarafından) sansüre tabi tutulur.” ifadelerini kullanırken “Biz Lübnan'daki basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğünün korunması gerektiğini söylüyoruz. Bu anayasada belirtilen kutsal bir mesele'' vurgusu yaparak sansüre karşı çıktı.

Kaynak: ArapNews

Haber Ara