Dolar

32,5126

Euro

34,7491

Altın

2.486,35

Bist

9.524,59

Al Quds Al Arabi Gazetesi: Neden Suudi Arabistan, Sünni Türkiye'ye düşmanken Şii İran'a yakın?

Al Quds Al Arabi Gazetesi’nde Faisal Al-Kasim tarafından kaleme alınan “Neden Suudi Arabistan, Sünni Türkiye’ye düşmanken Şii İran’a yakın?” başlıklı makalede, Riyad yönetiminin Şii İran’la mücadelesinin gerçekçi olmadığı belirtilerek, 'terörle mücadele bahanesi altında tüm İslami gruplar ortadan kaldırılıyor' deniliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-07 11:03:28

Al Quds Al Arabi Gazetesi: Neden Suudi Arabistan, Sünni Türkiye'ye düşmanken Şii İran'a yakın?

buyuk1_42

Al Quds Al Arabi Gazetesi'nde Faisal Al-Kasim tarafından kaleme alınan “Neden Suudi Arabistan, Sünni Türkiye'ye düşmanken Şii İran'a yakın?” başlıklı makalede, Riyad yönetiminin Şii İran'la mücadelesinin gerçekçi olmadığı belirtilerek, "terörle mücadele bahanesi altında tüm İslami gruplar ortadan kaldırılıyor" deniliyor.

Faisal Al-Kasim'ın makalesinin çevirisi şöyle:

Birçok insan bazen soruyor: Suudi Arabistan'ın politikalarını kim belirliyor? Krallık için ne tür insanlar planlıyor? Nasıl düşünüyorlar? Gerçekten politikacılar mı? Yoksa Arap müttefikleri veya Amerikalı efendisinin önce yurtdışına çıkarlarına hizmet etmek için başkalarının belirlediği politikaları uygulamak köle müdürü mü? Suudi siyasetindeki bu karışıklığa ve kayba baktığımızda bu sorular akla geliyor.

Onlarca yıldır Suudi medyası İran tehdidini uyarıyor. İranlı bir diplomat yıllar önce bana, “Suudi Arabistan, Tanrı'nın İran İslam Cumhuriyeti'ne gönderdiği en büyük nimet” dedi.

O zaman adamın çılgınca ya da abartılı olduğunu düşündüm, ama bana İran'ın Suudi politikalarından aldığı ve sözleriyle çok fazla mantık bulduğu muazzam faydaları anlatmaya başladığında, diplomat o zaman: “Suudi Arabistan bizi ekiyor ve hasat ediyoruz” dedi.

ABD'nin Irak işgali için para ödedi, işgalin ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladı ve tüm Arap müttefiklerini Irak rejimini yok etmek için harekete geçirdi. Bölge tarihinin en güçlü İran'ın rakibi olan Amerikalılar, büyük Suudi desteğiyle, Irak'ı işgal etmeyi ve Saddam rejimini devirmeyi başardılar.

Ancak Suudi Arabistan, Irak'ta en iyi işini yaptıktan sonra, eli boş çıktı ve İranlıların Amerikalılarla paylaşması için sahneyi terk etti.

Buna ek olarak, İslam Cumhuriyeti Irak'ta bir asker veya bir dolar kaybetmedi; ancak meyvelerine ulaştı; toprağı ve serveti kontrol etti ve Suudi Arabistan'ın Mezopotamya'daki etkisini tamamen yitirdiği halde Suudi Arabistan'ın müttefikleri olan Amerikalılarla işbirliği içinde yeni Iraklı liderleri kontrol etmeye başladı. Irak Sünnileri'ni bile başarısızlığa uğrattı ve onları anlaşma masasında İran etkisine av bıraktı.

Irak'tan önce Suudi Arabistan, Lübnan'daki İran'la rekabet ediyormuş gibi davrandı ve Sedir Cumhuriyeti'nin sona ermesi umuduyla orada milyarlarca para harcadı. Unutmayalım ki, Lübnan'daki on altı yıllık iç savaşı sona erdiren tarihi anlaşmanın arkasındaydı; fakat Taif'ten bu yana Lübnan'daki Suudi Arabistan için geriye ne kaldı? Etkisi büyük ölçüde ortadan kalktı ve Lübnanlı Sünnilerin kontrolünü bile kaybetti…

Lübnan'daki İranlılar, Sünni liderler arasında bölünmeleri hızlandırırken ve onları yeni parlamentoda çok fazla sandalye kaybettirirken, sandalye çoğunluğu İran ve Suriye destekçileri içindi. Suudi Arabistan'ın Lübnan'daki ilk müttefiki olan Saad al-Hariri, çaresiz bir Sünni lider ve hatta Hizbullah'ın ve hatta Lübnan'daki İslam Cumhuriyeti taraftarlarının insafına terk edildi.

Suriye'de yanlış olan bir şey yok, İran Rusya'yla birlikte ve Suudi Arabistan Suriye'de birçok hizip ve orduyu yönetmesine rağmen, son yıllarda yıllardır başkenti Şam'ı kuşatan İslam Ordusu olan İranlılar lehine onları terk etti.

Suriye'deki Suudi askeri etkisi azalırken, İranlı hizipler gelmekte ve bazıları hala İsrail sınırına yakın olan ülke genelinde dolaşmaktadır. Şam'da Farsça bir durak bulmak yerine, Abbasi'lerin başkenti olan Emevi başkenti, İran'ın etki alanı haline geldi ve her zaman olduğu gibi Suudi Arabistan, Humus'a bağlı olmayan başka bir Arap başkentinden İran'a teslim oldu.

İran destekli Husi füzelerinin Suudi köylerini ve şehirlerini kolayca vurduktan sonra Suudi Arabistan'ın sınırlarında Yemen'de nasıl olacağını bilmiyoruz. Krallık, bugüne kadar savaşı, İranlı ajanların Husilerin başkent Sana'nın kontrolünde olduğu stratejik ortamında kazanamadı ve nereye varacağımızı bilmiyoruz. Ayrıca sormak bizim hakkımız değil mi: Husileri yıllar boyunca kim destekledi ve finanse etti, sonra da onları Yemen'deki İran'a kim verdi?

Yakın geçmişte, Katar Devleti'ni kuşatıp, Muhammed bin Selman'ın dayattığı korkunç kuşatmayı kırmak için yeni yerler bulmaya zorladı. Katar, Suudi Arabistan'ın acımasız abluka dışına itmesi olmasaydı İran'a sığınacaktı mı? Neden İran, bölgedeki tüm Şii kırıklarını kanatları altında toplarken; Suudi Arabistan İran'a düşman olan ve kuşatılan tüm İslami fraksiyonlarla savaşıyor ve terörle mücadele bahanesi altında ortadan kaldırıyor?

Bugün, petrol tesisleri ve havaalanları, İran ve terörist silahları tarafından vahşice vurulduktan sonra; Suudi Arabistan'ın, düşman gördüğü İran'la müzakere etmek için koştuğunu ve bölgedeki ilk mezhep düşmanı olmasına rağmen,  Sünni Türkiye'yi vurmaya çalıştı. Riyad'ın, Arap Birliği'nin Suriye'de Türk müdahalesine karşı acil bir toplantı yapması için çağrıda bulunduğunu, İran ve mezhep militanlarının Suriye'yi yıllarca işgal ettiğini fark edin. Krallığın Suriye'deki İran tehdidinin üstesinden gelmek için acil bir toplantı çağrısı yaptığını hiç duydunuz mu? Şaşırtıcı bir şekilde, Suudi dişlerini herhangi bir Sünni güç karşısında efelenirken, ona düşman Şii İran'a karşı bir kedi oldu.

Suudi Arabistan, Saddam Hüseyin rejimi gibi bölgedeki tüm gerçek muhaliflerin ortadan kaldırılmasını desteklerken, şimdi İran rejiminin bölgedeki ilk müttefiki olmasına rağmen, İran'ın Saddam Hüseyin'in rejimi gibi bölgedeki gerçek muhaliflerinin yok edilmesini desteklediğinden, iddia edilen Suudi-İran çatışmasının büyük bir yalan olduğunu keşfedecek miyiz? Suudi Arabistan ve İran'ın bölgedeki ABD stratejisinin kanatları olduğunu ve Riyad'ın İran'ın perdenin arkasındaki kolu olduğunu keşfedecek miyiz?

https://www.alquds.co.uk/لماذا-تتقرب-السعودية-من-إيران-الشيعية/?

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Bu haberde yer alan görüşler yazarına aittir.

Haber Ara