Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

Al-Khaleej Online: BAE, Sudan Devrimini çalmak için Dahlan’ı görevlendirdi

Adı birçok karanlık olaya karışan El Fetih Hareketi ve milletvekili Muhammed Dahlan’ın geçen hafta Sudan’a gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Dahlan’ın, BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan tarafından, Sudan devrimini çalmak için görevlendirildiği öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-21 09:20:40

Al-Khaleej Online: BAE, Sudan Devrimini çalmak için Dahlan’ı görevlendirdi

ekipson

Londra merkezli "Al-Khaleej Online" adlı Arapça yayın yapan haber sitesinde çıkan bir haberde, adı birçok karanlık olaylara karışan El Fetih Hareketi ve milletvekili Muhammed Dahlan'ın, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan tarafından, Sudan devrimini çalmak için görevlendirildiği öne sürüldü.

‘DAHLAN, SUDAN'DA NE YAPIYOR?'

El Fetih Hareketi ve milletvekili Muhammed Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri Prensi Muhammed bin Zayed ile yakın bağlarına dayanarak, Arap bölgesindeki sıcak havanın ön saflarına geri döndü.
Sudan, Dahlan'ın yeni varış noktasıydı. Irak, Libya, Mısır ve Yemen ve Gazze Şeridi'ne birçok soru işareti eşliğinde yaptığı teslimatlar ve hassas turlar hala büyük soru işareti olarak kalmaya devam ediyor. Son zamanlarda ise bunlara bir soru işareti daha eklendi: Dahlan Sudan'da ne yapıyor? Yeni rolü nedir?

Kahire'den gelen üst düzey Mısır kaynakları, son birkaç saat içinde Dahlan'ın bir Arap heyeti eşliğinde Sudan'ın başkenti Hartum'a ziyareti hakkındaki bilgilerin doğru olduğunu ve ziyaretin birkaç gün önce ve gizlice medyadan uzak olarak yapıldığını açıkladı.

‘BAE, DAHLAN'I, DARBECİ
HÜKÜMETİ KONTROL
ETMEK İÇİN GÖNDERDİ'

Kaynak, Khaleej Online'a yaptığı açıklamada, Dahlan'ın özellikle Sudan ordusu tarafından Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in tutuklanmasının ardından, zor siyasi ve güvenlik şartlarından geçen Sudan'a yaptığı ziyaretin Filistin'i temsil için olmadığını söyledi.

Kaynaklar, "Dahlan'ın, Arap ülkelerinde, özellikle yaptığı kirli işlerde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ile ilişkisi var” dedi.

BAE'nin, özellikle ordunun Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'i tutukladıktan sonra Sudan'daki olaylardan memnun olmadığını açıklayan kaynaklar; Dahlan başkanlığındaki heyetin ziyaretinin sebebinin, oradaki hükümetin ayaklanmalarını kontrol etmeye çalışmak, siyasi ve ekonomik çıkarlarıyla çatışabilecek gelişmeleri değiştirmek olduğunu belirtti.

Kaynaklar, Dahlan'ın birkaç gün önce gizlice Hartum'u ziyaret eden BAE delegasyonunun başkanı olduğuna dikkat çekti.

‘BAE'NİN ÇIKARLARINA
ZARAR VERİLMEMESİNİ TARTIŞTI'

Prens Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın, Arap ülkelerindeki birçok kirli dosyayı kapatmak istediği, Amerikan ve hatta İsrail'de kökten değişiklikler yapabilecek bir ağa sahip olduğu öne sürüldü.

BAE heyeti, Dahlan'ın huzurunda, Askeri Konsey Başkan Yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Duklu (Hamidati) başkanlığındaki Sudan ordusu yetkilileriyle bir araya geldi ve olayların büyümemesi ve buradaki BAE'nin çıkarlarına zarar vermesi ihtimalini tartıştı.

RİYAD'DA İLGİNÇ TOPLANTI

Sudan Geçiş Askeri Konseyi Çarşamba günü yaptığı açıklamada ise, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdul Fattah Al-Burhan ile üst düzey BAE ve Suudi ortak heyetinin Hartum'da bir araya geldiği belirtildi.
Buna paralel olarak, Riyad'da da Suudi Kralı Selman bin Abdul Aziz, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ile bir araya geldi.

Hartum'da, Abdul Fattah Burhan ile toplantıya katılan diğer iki ülke yetkililerinin isimleri ve özelliklerinin açıklanmaması dikkat çekti.

Açıklamaya göre Dahlan başkanlığındaki iki ülkenin heyeti, Sudan ve halkını bu önemli tarihi aşamada desteklemeye hazır olduklarını belirtti. Heyetin, Hartum ile Abu Dabi arasındaki seçkin ilişkiler olarak nitelendirdiği konuları tartışan Askeri Konsey Başkan Yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Duklu (Hamidati) ile de bir araya geldiğini belirtti.

'BAE VE SUUDİ ARABİSTAN
ADINA ÇALIŞIYOR'

"BAE delegasyonunun Sudan ziyaretinin, Geçici Askeri Konsey açıklamasında belirtildiği gibi yardım ziyareti olmadığını belirten kaynaklar Gulf News Online'a verdiği demeçte; “Dahlan'ın, BAE ve Suudi Arabistan adına, Sudan Askeri Geçiş Konseyi'ni etkilemek için devrik lider Ömer Beşir'in eski yardımcısı Taha Osman el Hüseyin ile iyi ilişkilerin kurulmasına çalışıyor” dedi.

Taha Osman el Hüseyin'in, şu anda Suudi Arabistan adına danışmanlık yaptığı ve Sudan ordusu ve Geçiş Konseyi liderleriyle de çok güçlü ilişkiler kurduğu belirtildi.

Kaynaklara göre Dahlan, Sudan'ı çalıştığı devlet, BAE lehine kazanmak için bir Arap planına öncülük edecek ve halk devriminin yönünü ve iradesini BAE ve Suudi Arabistan'ın çıkarlarına göre değiştirmeye çalışacaktır.

BAE DAHLAN ARACILIĞIYLA
TEHLİKELİ BİR ROL OYNUYOR

Kaynaklar ayrıca Dahlan'ın, Müslüman Kardeşler ve Hamas hareketinin tüm mal varlığını yok etmeye çalışacağını ve bunu da ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail'i tatmin etmek için yapacağını açıkladı.

Kaynaklara göre; BAE, Afrika'da Dahlan aracılığıyla tehlikeli bir rol oynadığını söyledi.

Dahlan bu bölgede, özellikle de BAE'nin eliyle çok sayıda sıcak ve kanlı dosyayı yürütüyor.

Haber Ara