Dolar

32,5027

Euro

34,7530

Altın

2.495,33

Bist

9.524,59

Ahmet Şefik kimdir ?

Mısırlı siyasetçi, asker Ahmet Şefik. Ahmet Şefik kimdir? İşte Ahmet Şefik'in biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-02 18:17:46

Ahmet Şefik kimdir ?

Ahmet Şefik 25 Kasım 1941'de sulama bakanlığında müsteşar olan Muhamed Şefik Zeki ve Naja Alwi'nin oğlu olarak Kahire'nin Heliopolis ilçesinde dünyaya geldi. Heliopolis Ortaokulu'nda eğitimini tamamladıktan sonra, 1962'de mezun oldu ve Mısır Hava Akademisine gitti ve Mısır Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na (EAF) üye oldu.  Kariyerinin ilerleyen zamanlarında askeri bilim dalında yüksek lisans derecesi elde etti; Nasser Askeri Akademisi'nden Yüksek Savaş Üniversitesinden Bir Kardeşlik; Paris'teki Yüksek Savaş Üniversitesinden Kombine Silahların Kardeşliği; Nasır Askeri Akademisi'nden Milli Savunma Koleji'nden bir Kardeşlik; ve bir doktora "Dış Mekanın Ulusal Stratejisi" nde Hava Mareşali ve en yüksek madalyayı  aldı.

Genç yaşında subay olan Şefik Mig-19 ve Mig-21 savaş pilotu olarak görev yaptı ve sonra savaş uçağı filosu komutanı olarak atandı. 1967-1970 yılları arasında Şefik, Airwing Komutanlığı görevinde bulundu. Daha sonra hava üs komutanı olarak göreve başladı.

1973 Ekim Savaşı sırasında Şefik, Hüsnü Mübarek'in komutasında kıdemli savaş pilotuydu. Şefik, 14 Ekim 1973'te savaş sırasında iki İsrail uçağını vurdu.

Mısır Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak 40 yıllık hizmet veren Şefik Mikoyan-Gurevich MiG-17, Mikoyan-Gurevich MiG-19, Mikoyan-Gurevich MiG-21 ve Dassault Mirage 2000 gibi çeşitli savaş uçaklarında pilotluk yaptı. Ayrıca Mısır Hava Kuvvetleri akrobatik ekibinin kanat kumandanı olarak da görev yapıtı.  Ayrıca, Amerikan yapımı McDonnell Douglas F-4 Phantom II ve General Dynamics F-16 Fighting Falcon'da pilotluk yaptı.

1984'te Şefik, Roma'daki Mısır Elçiliğine askeri ataşe olarak atandı. 1986 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 1986 yılında Air Commodore'a terfi edilerek Mig-21 Hava Üssü Komutanlığı görevine başladı. 1986'da Başbakan Mübarek, Silahlı Kuvvetler'in isyanın bastırılmasını istedi. Mübarek Kahire'de ve Yukarı Mısır'da bazı CSF asilerini yıldırmak çin Hava Kuvvetleri'ne güvendi  Bu operasyonun fiilen yürütülmesiyle görevlendirilen komutan, Orta Hava Bölgesi Operasyon Şefleri (Fighter-Bombacı) olarak Tuğgeneral / Hava Emniyet Müdürü Ahmed Şefik'ti. 1988-1991 yılları arasında Shafik, Hava Harekat Departmanı Komutanlığına getirilmeden önce çeşitli askeri üst düzey komuta görevlerinde bulundu.

Eylül 1991'de Şefik, Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Nisan 1996'ya kadar bu görevi yerine getirdikten sonra Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri olarak atandı. 2002 yılında askerlik görevinden istifa etti. 

Ahmet Şefik 18 Eylül 2002'de Sivil Havacılık Bakanı oldu.  Bu dönemde EgyptAir'deki gelişmeleri gözlemledi ve Kahire Uluslararası Havalimanı'nda 2008'de tamamlanan ve 27 Nisan 2009'da ticari operasyonlar için yeni bir üçüncü terminal inşa edilmesinde aktif rol oynadı.  Ahmed Nazif'in ardından Mısır Başbakanı olan 29 Ocak 2011 tarihine kadar görevine devam etti.

Şefik, 2011 yılı Mısır Devrimi sürecinde 29 Ocak 2011'de başkan Hüsnü Mübarek tarafından başbakan seçildi. Şafik'in başbakanlık dönemi kısa sürdü ve protestocular ve muhalefet baskısı nedeniyle 3 Mart'ta istifa etmek zorunda kaldı. 

Şefik, 23-24 Mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin en çok oy alan adayları arasındaydı. Ancak seçimler öncesinde çıkarılan bir düzenleme nedeniyle cumhurbaşkanlığı yarışına katılamıyordu. Zira seçim komisyonu, eski rejimde üst düzey görev yapmış kişilerin seçimlerde aday olmasına yasak getirmişti. Ancak komisyonun Şefik ile ilgili kararı son dakikada değişti.

Şefik böylece Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını açıkladı. Şefik'in adaylığı ve eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i "rol modeli" olarak gördüğü yönündeki  açıklamaları Mısır'da tartışmalara ve protestoya neden oldu.

Şefik, Müslüman Kardeşler ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi'nin 23-24 Mayıs'ta yapılacak ilk oylamadan atlayıp  gelen iki adaydan biriydi. İkinci ve son tur oylamaya 16-17 Haziran 2012'de yapıldı. İlk oylamada üçüncü sırada yer alan diğer cumhurbaşkanı adayı Hamdeen Sabahi bir soruşturma yapılıncaya kadar Mısır seçimlerinin geçici olarak askıya alınmasını istedi.

28 Mayıs 2012'de Şafik'in ikinci tur oylamaya yükselişine tepki gösteren, Şefik'in Kahire'deki ofisine ateş açtı. Diğer aday Halid Ali, Tahrir Meydanı'ndaki seçim sonuçlarına yönelik bir protesto gösterisine katıldığında Tahrir'in Mübarek'i devirirken Şefik'i devirmiş olduğunu söyleyerek Şefik'in adaylığına tepki gösterdi. Şefik ve Mursi arasındaki seçim yarışı "Mısır tarihinin gördüğü en kutuplaştırıcı ve sert geçen seçim dönemlerinden biri olarak tanımlandı bu dönemde bazı aktivistler adaylığını protesto etmek için açlık grevine başvurdu.

Ön seçim sonuçları, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin ikinci tur seçimlerini az bir farkla kazandığını gösterdi

24 Haziran'da Farouk Sultan tarafından yönetilen Yüksek Cumhurbaşkanlığı Seçimi Komisyonu, rakibi Mursi'nin oyların %51,73'ünü alırken  Şefik'in  %48,27'sini aldığını açıkladı. 

Yenilgiyi takip eden saatlerde Şefik ve ailesi, mali usulsüzlüklerin ve seçim dolandırıcılığının potansiyel suçlamaları yüzünden Abu Dhabi'ye gitmek zorunda kaldı.

Seçimlerin hatalı olduğunu iddia eden Şefik; Savcı Abdul Meguid Mahmud'a iddialar hakkında bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Şefik'i Mısır güvenlik makamları Birleşik Arap Emirlikleri'nden iade etmesini istedi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şefik'i iade etmek istememesi üzerine gıyabında yargılandı.

Haber Ara