Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ağır hasarlı binaların yıkımı başladı

İstanbul’da kentsel dönüşüm seferberliğine, bakanlık bünyesinde kurulacak ‘komisyon’ desteği geliyor. Bu yapı ile ‘yerinde, hızlı ve gönüllü’ dönüşüm daha da hızlandırılacak

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-22 20:54:30

Ağır hasarlı binaların yıkımı başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'daki kentsel dönüşüm seferberliğini tam katılımlı bir yapıyla hızlandırmaya devam ettiklerini vurguladı. Bu kapsamda bakanlık bünyesinde bir komisyon kurulacak ve bu katılımlı yapı ile bir taraftan dönüşüm hızlandırılırken, diğer taraftan mağduriyetlerin önüne geçilecek; vatandaşa tam destek verilmeye devam edecek.

Bakan Kurum ayrıca İstanbul'da yaşanan deprem ardından ağır hasarlı ve riskli binaların da valilik, büyükşehir ile 39 ilçe  belediye başkanlığının desteğiyle yıkım sürecini hızlı bir şekilde başlattıklarını söyledi.

Bakan Kurum, İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde belediye başkanlarıyla ‘Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı'nda bir araya geldi.

Yerinde ve gönüllü

Toplantıda alınan kararla bakanlık bünyesinde bir komisyon kuracaklarını belirten Bakan Kurum, komisyonda sivil toplum örgütleri, odalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilçe belediye başkanlıklarından temsilciler ile Valiliğin yer alacağını bildirdi. Komisyonun görevleriyle ilgili bilgiler veren Kurum, “İstanbul'un dönüşümü, vatandaşlarımızın riskli binalardan çıkarılarak sağlam, güvenli konutlarda oturma sürecini yönetecek bir komisyon, bir irade oluşturarak ve o komisyonun alacağı kararlara da hep birlikte uymak suretiyle dönüşüm sürecini daha da hızlı hale getirecek adımı atmış oluyoruz. Bu komisyon kendi içinde kentsel dönüşüm sürecinde yerinde, hızlı, gönüllü dönüşüm prensipleriyle süreci yürütecek. Dönüşüm sürecinde kira yardımı, taşınma yardımı, arsa kamulaştırma gibi tüm düzenlemeleri yapacak” dedi.

Belgeler hızlansın

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurum, kentsel dönüşümde gelinen noktanın da bu toplantıda istişare edildiğini bildirdi. Kurum, “Valiliğimiz, Büyükşehir ve 39 belediye başkanlığımızla hep birlikte  tek bir duruş sergileyerek, riskli ve ağır hasarlı binaların yıkım sürecini hızlı bir şekilde başlatmış oluyoruz” dedi.

Kartal'daki Yeşilyurt Apartmanı'nın yıkılması sonrası 81 il valiliğine gönderdikleri genelgeyle acil dönüştürülmesi gereken alanların tespitinin bakanlığa bildirilmesini istediklerini hatırlatan Kurum, belgenin İstanbul büyükşehir Belediyesi'yle beraber, Avcılar, Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Esenler, Kadıköy, Kâğıthane ve Tuzla belediyelerinden geldiğini ifade etti. Kurum, diğer belediyelerin de belgelerini hazırlamasını istedi. Kurum, “Yılda 100 bin konutu dönüştürmekte kararlıyız” dedi.

‘Rezerv alanları belirleyin'

Esenler'de 60 bin konutluk örnek bir proje başlattıklarını belirten Kurum, “Bu proje çerçevesinde 2021 yılına kadar 15 bin konutun yapımını tamamlıyoruz. 5 bin konutu Esenler ilçesinde 2021 yılına kadar yıkılıp sağlam, güvenli konutlara taşıyacak. 10 bin rezerv konutu da çeperdeki ilçelerimize dağıtacağız. Projelerini başlatmış tüm ilçelerimize rezerv konut olarak sunacağız” diye konuştu.

İstanbul'da 34 bin 578 hektarlık rezerv alan olduğunu kaydeden Bakan Kurum, ilçe belediyelerine kendi sınırları içerisinde uygun rezerv alanları belirlemelerini istedi.

‘Tüm imkânlar seferber'

Bakan Murat Kurum, belediye başkanlarına yaptığı açıklamalarda, İstanbul'da kentsel dönüşüm için İller Bankası'nın destekleri yanı sıra tüm imkanların seferber edildiğini söyledi.

2019'un Eylül ayında kentsel dönüşümün 5 yıllık eylem planını açıkladıklarını hatırlatan Kurum, “Ülkemizde acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konutumuz var. Bunun 300 bini İstanbul'da. 2023'e kadar İstanbul'da başlattığımız bu kıvılcım ülkemizin tamamında 81 vilayetinde 1.5 milyon konutun dönüşümüyle sonuçlanacaktır” dedi.

Hafta sonu temel atılıyor

Elazığ depremi ardından bölgede yürütülen hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını anlatan Bakan Murat Kurum, “Elazığ'da sadece 12 günde 61 bin 152 binada, 202 bin 765 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. İlbank aracılığıyla Elazığ ve Malatya'ya 24 milyon lira hibe destek sağladık. Elazığ'da 19 bin 798, Malatya'da 3 bin 920 yeni konut için projelendirme çalışmalarımızı tamamladık. Bu hafta sonu temel atıyoruz. Yıl sonuna kadar konutları teslim edeceğiz” dedi.

Haber Ara