Dolar

32,3352

Euro

35,1602

Altın

2.243,23

Bist

8.718,11

Adil Büyükcengiz kimdir ?

Türk şehit Adil Büyükcengiz... Adil Büyükcengiz kimdir? İşte Adil Büyükcengiz'in biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-22 22:53:40

Adil Büyükcengiz kimdir ?

52 yaşında ve 3 kız çocuk babası olan Adil Büyükcengiz, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece ziyarete gittiği annesinde kalmayı planlıyordu. Büyükcengiz, televizyon izlediği sırada darbe kalkışmasını öğrendi.

00.30 sıralarında eşi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Büyükcengiz, eşi Aysel Büyükcengiz'in, “Olay tehlikeli bir boyuta gidiyor, asker ateş açıyor” diyerek gitmesini engellemeye çalışmasına rağmen, “Vatanı bu hainlere mi bırakacağız” karşılığını verdi. Kızı da babasını gitmemesi için razı etmeye çalıştı fakat Büyükcengiz kararlından dönmedi ve telefonu kapatıp Saraçhane Parkı'na gitti.

Eşinin gece annesinin yanına geri döndüğünü düşünen Aysel Büyükcengiz çocukları ile beraber saat 05:00'e kadar gelişmeleri takip etti. Sabah 10:30'da eşini arayan Aysel Büyükcengiz; “Aradım açmadı. Normalde yaptığı bir şey değildi. İş yerini de aradım açmadı. Daha sonra hissettim bir şeyler olduğunu karakolları aramaya başladım. Vatan caddesindeki emniyete gittim. O sırada telefonunu da sürekli arıyordum en son birisi açtı” dedi.

Eşinin telefonun başka birisi tarafından açıldığını anlatan Aysel Büyükcengiz, bu kişinin Adil Büyükcengiz'in gece yanında vurulduğunu, arabaya taşınırken telefonunu düşürdüğünü söyledi. Eşinin yaralandığını öğrenen Aysel Büyükcengiz, Avrupa Yakası'ndaki bütün hastaneleri akşam 20:30'a kadar aradıklarını fakat bir sonuca ulaşamayınca son olarak Adli Tıp'a gittiklerini ve orada şehit edilen Adil Büyükcengiz'in naaşını bulduklarını anlattı.

Aysel Büyükcengiz, 20 senelik evliliklerinden, 16 yaşında Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü'nde, 18 yaşında Pilot Eğitimi Okulu'nda ve 20 yaşında Koç Ünversitesi İşletme Bölümü'nde okuyan 3 kız çocukları olduğunu belirtti.

15 Temmuz gecesi darbeci askerler tarafından sırtından vurularak şehit olan Büyükcengiz, Zeytinburnu Yenidoğan Camisi'de kılınan cenaze namazından sonra Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi. Şehidin adı, İstanbul Pendik'te bulunan bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

 

 

Haber Ara