Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Abdülkerim Mahdum kimdir ?

Afganistanlı siyasetçi Abdülkerim Mahdum... Abdülkerim Mahdum kimdir? İşte Abdülkerim Mahdum'un biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 22:03:40

Abdülkerim Mahdum kimdir ?

Abdülkerim Mahdum 1942 senesinde Afganistan'ın Cevizcan vilayeti Kızlayak kasabasında dünyaya geldi. İlk ve Orta okul eğitimini, Kızılayak'ta tamamladı. Babası Seracettin Mahdum'un hayatını kaybetmesi üzerine ailenin bütün yükünü kendi üstlendi. Bu dönemde Afganistan'ın kuzeyinde bulunan Türk halkının ileri gelenleriyle yakın ilişkiler kurarak kendini sevdirdi. 1968 senesinde halkın büyük ısrarları sonucu milletvekili olarak seçildi. 26 yaşında meclise girdi. Milletvekilliği döneminde, Afgan Kralı Zahirşah'ın en yakın adamlarından biri oldu.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de vazifesini yaparken Türk milletine büyük hizmetler verdi. Afgan Radyosunda, Türkmen ve Özbek dilinde ikişer saat yayın yaptırdı. Bunun yanında Afganistan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı kuzey bölgesi için yol, köprü, okul, hastane ve baraj gibi birçok proje hazırladı. Başkent Kabil'de eğitim alan Türk öğrencilere karşılıksız burs verilmesini sağladı. Afganistan'da Erkin Türkistan adında bir parti kurulmasına öncülük etti.

Kral Zahir'in devrilmesi üzerine mevcut hükümet ile ilişkisini kesti. Sonrasında Türkiye'ye gelerek burada bir süre kaldı. Rusların Afganistan'ı işgal etmesi üzerine yeniden ülkesine döndü. Ancak yakalanarak cezaevine gönderildi. Hapiste birçok işkence ve eziyet gördü.1980 senesinde, Babrak Karmal'in yönetime gelmesiyle, genel aftan yararlanarak özgürlüğüne kavuştu. Kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte Pakistan'a yerleşti. Bu topraklarda Türk asıllı mücahitlerin, çok büyük haksızlıklara uğradığını görünce siyasi bir parti kurmaya karar verdi.

1980 senesinde Türk Partisi'ni kurdu. Afganistan'dan gelen tüm Türk mücahitlerini silahlanmasına yardım etti. Kardeşi Mennan Mahdum'u da bizzat silahlandırarak, Ruslara karşı savaşmaya yolladı. Sonrasında Türkiye yöneticilerine, Afganistan Türkleri adına dilekçe yazarak, Türkiye'ye yerleşme talebinde bulundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Orgeneral Kenan Evren tarafından dilekçesi onaylandı. 1982 senesinde, Afganistan'da yaşayan tüm Türk boylarından toplam 4 bin 500 kişi ile Türkiye'ye geldi. Geri dönerek Türkistan Partisi'nin başını dönmeyi düşündü. Ancak can güvenliği gerekçesiyle geri dönmesine izin verilmedi. Günümüzde Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde hayatına devam etmektedir. Bütün hayatını Türk milletine hizmet ederek harcamıştır.

 

Haber Ara