Dolar

32,5716

Euro

34,6591

Altın

2.505,57

Bist

9.524,59

ABD vize vermemekte diretiyor! Ruhani’nin, New York'taki BM ziyareti tehlikede!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve beraberindeki heyetin dün başlayan ve 30 Eylül'de sona erecek New York'taki BM Genel Kurulu toplantılarına katılması, ABD’nin vize vermemekte direnmesi üzerine tehlikeye girdi. Ziyaretin iptali gündeme geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-18 15:43:29

ABD vize vermemekte diretiyor! Ruhani’nin, New York'taki BM ziyareti tehlikede!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve beraberindeki heyetin dün başlayan ve 30 Eylül'de sona erecek New York'taki BM Genel Kurulu toplantılarına katılması, ABD'nin vize vermemekte direnmesi üzerine tehlikeye girdi. Ziyaretin iptali gündeme geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in de aralarında olduğu İran heyetinin birkaç saat içinde ABD'nin vize onayı vermemesi halinde New York'ta dün başlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerine katılmayacağı bildirildi.

Amerika'nın bu yaptığı ise BM tüzüğü ve uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğu belirtiliyor.

17 Eylül'de başlayan ve 27 Eylül'e kadar sürecek olan BM 74. Genel Kurul Toplantısı, ABD'nin New York kentinde sürüyor.

BM 74'üncü Genel Kurul Başkanlığı'na, Nijeryalı diplomat Ticcani Muhammed Bande seçilmişti.

“ABD BASKI İLE HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAK”

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, “Hiçbir ülke maksimum baskı altında müzakere ve görüşmeden yana olmaz. ABD yönetimi gerçekten iyi niyetliyse ve pişman olmuşsa, gerçek tövbe için kendi dürüstlüklerini göstermeli ve büyük İran halkına yönelik baskı ve zulme son vermeli” diye konuştu.

Dün de İran dini lideri Ayetullah Hamaney, ABD ile görüşmenin birkaç koşulun gerçekleşmesi ile mümkün olduğunu belirterek, ‘”merika sözünden geri adım atıp tövbe ederse ve ihlal ettiği nükleer anlaşmaye geri gelirse, o zaman anlaşmaya bağlı diğer ülkelerle birlikte İran'la oturup konuşabilir. Aksi takdirde İran ve Amerika yetkilileri arasında ne New York'ta ve ne başka bir yerde her hangi bir düzeyde hiçbir müzakere yapılayacak” demişti.

RUHANİ: İRAN-RUSYA BANKACILIK
İLİŞKİLERİ BAŞLAMIŞTIR

Bu arada Ruhani ayrıca bankacılık sektöründe yaşanan son gelişmelere değinerek, 'SWİFT'e alternatif bulmuşuz ve Rusya, Avrasya ve diğer bölge ülkeleri ile bankacılık ilişkileri konusunda yeni yöntemlerle iş birliği yapabiliriz' diye konuştu.

"Dolarla dünya çapında yeni savaş başlamıştır" diyen Ruhani, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Biz Türkiye, Rusya ve Irak gibi ülkelerle milli para birimi ile ilişkilerimizi başlatmış bulunuyorz ve bu da birçok sorunun geride bırakılmasına vesile olabilir. Aslında dünya genelinde Dolar'la yeni mücadele dönemi başlamış ve bunun sonucunda ABD'nin dünya parasal ve finans pazarları üzerindeki egemenliği zayıflayarak son bulacaktır”'

 

 

 

Haber Ara