Dolar

32,3798

Euro

35,0479

Altın

2.326,91

Bist

9.145,21

ABD Temsilciler Meclisinde ilk defa Filistin geleneksel kıyafeti giyilecek

Geleneksel Filistin kıyafeti Amerikan Temsilciler Meclisi yemin töreninde ilk defa kadın Demokrat bir Temsilci tarafından giyilecek.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-18 12:22:40

ABD Temsilciler Meclisinde ilk defa Filistin geleneksel kıyafeti giyilecek

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Amerikan-Filistinli Rashida Tlaib gelecek ay yapılacak olan yemin töreninde Filistin'in geleneksel kıyafetini giyerek yemin edeceğini dile getirdi.

Tlaib'in bu kararının ise İsrail tarafından ülkenin politikasının aşırı etki altında bırakılması sonucu görünmez hale getirilen Filistin'in tekrar Amerikan Kongresi'nde görünür kılınmasını sağlayacak bir yol olduğu belirtildi.

Filistin'e her zaman doğrudan destek veren ve Michigan'dan seçilerek Temsilciler Meclisi'ne giren Tlaib, Kasım ayında seçilmesi nedeniyle ilk Müslüman kadın olarak tarih yazmıştı.

Yemin töreninde giyeceği kıyafeti Instagram hesabından duyuran vekil #PalestinianThobe #ForMyYama, hastaglerini de paylaşımına ekledi.

Öte yandan Filsitin'İn geleneksel giysileri farklı bölgelere göre farklı nakışları üstünde taşıyor. Vekil Tlaib'in annesi Ramallah'ın dışındaki Beit Ur al-Fauqa, babası ise doğu Kudüs'teki Beit Hanina'dan geliyor.

Kıyafet İsrail'İn kurulmasından önce ve halen de kadınlar tarafından giyildiğinden Filistin gelenek ve tarihinin yüzyıllara dayanan sembollerini üstünde taşıyor. Bu anlamda da Filistin'in kimliğini ve Filistin milletinin valığıyla direncini pekiştiren önemli bir tarihi değer.

Geçmişte İsrail ve Filistin için iki devletli çözümü ve İsrail'e yardımı benimseyen Tlaib duruşunu değiştirerek tek devletli çözümü benimsediğini ve İsrail'e yardımı desteklemediğini belirtiyor.

Yeni vekil aynı zamanda kongre üyelerini işgal altındaki Batı Şeria'ya götürmek isteyen Tlaib çatışmaya alternatif bir bakış açısı da sunmak istiyor. “Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi AIPAC'ın konuya gerçek ve adil bir bakış getirdiğini sanmıyorum. Onlarınki tek taraflı. Benim bildiğim gerçek yüzü, büyükanneme ve oradaki aileme yapılanları göstermiyor” diyor.

Buna göre Tlaib'in ziyareti Amerikan kongre üyelerine İsrail'İn işgalini göstererek, Filistinlilerin insanlaştırılmasına ve İsrail'in çocukları tutuklamasından, eğitim, temiz suya ulaşım ve yoksulluğa kadar birçok konuya değinecek.

Vekil aynı zamanda geleneksel kıyafeti kendisinden önce ilk defa giyen ve Amerikalı olan Demokrat Ruth Buffalo'nun da ayak izini takip edecek.

Kaynak: Telesur English

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara