Dolar

32,5301

Euro

34,9859

Altın

2.433,27

Bist

9.800,21

ABD, Haşd-i Şabi'ye verdiği tankları geri almak için harekete geçti

Türkiye'nin ABD'den aynı adımı atmasını beklediği günlerde Washington yönetimi, Irak’tan İran destekli Şii milis gücü Haşd-i Şabi'ye IŞİD ile mücadele kapsamında verilen ve kendi yapımı olan Abrams M1 tanklarını geri almasını istedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-22 07:54:20

ABD, Haşd-i Şabi'ye verdiği tankları geri almak için harekete geçti

İngiliz The Daily Beast Gazetesi, ABD'nin Irak'tan İran destekli Şii milis gücü Haşd-i Şabi'ye IŞİD ile mücadele kapsamında verilen ve kendi yapımı olan Abrams M1 tanklarını geri almasını istediğini yazdı.

David Axe imzasıyla yayımlanan haberde ABD Ordusu ve Deniz Piyadeleri cephanelerindeki en büyük tank olan ve ABD müttefiklerinin kendi ordularının temel dayanağı olan 70 ton ağırlığındaki Abrams M1 tanklarının Haşdi Şabi bünyesindeki Irak Hizbullahı ve Seyyid el Şuheda Tugayları gruplarının elinde olduğunun tespit edildiği ve ABD'nin Bağdat yönetiminden, bu tankları Şii silahlı gruplardan geri almasını istediği belirtildi.

Dünyanın en güçlü savaş araçlarından biri olan tankların 9 adedinin 2015 yılında Irak Hizbullahı'nın eline geçtiğinin tespit edildiğine dikkati çeken haberde, ABD Savunma Bakanlığı'nın (PENTAGON) konuyla ilgili Irak Savunma Bakanlığı ile iletişime geçtiği ve bu tankların Haşd-i Şabi grubundan geri alınmasını talep ettiği aktarıldı.

"TANKLAR IKY'YE KARŞI KULLANILDI"

ABD tanklarının Haşd-i Şabi gruplarının eline geçmesinin kötü sonuçlarının ABD'nin dost ve stratejik müttefik olarak gördüğü IKBY yönetimine karşı kullanılmasıyla ortaya çıktığının vurgulandığı haberde, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun ABD'li bir komutanının ABD'nin Irak ordusunun kullanımı için Irak'a verdiği tankların çoğunun Haşd-i Şabi gruplarının elinde bulunduğunu bildiklerini söylediği belirtildi.

Fiyatları 4,3 milyon dolar olan Abrams M1 tanklarını ABD, Saddam Hüseyin'in devrilmesi ardından büyük hasar alan Irak topçu bataryalarının yeniden organizasyonu çerçevesinde 2008 yılından itibaren Irak'a 140 adetini vermişti.

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi ardından bu tanklardan Musul'da bulunan bir kısmı örgütün eline geçmiş, bir kısmı da Musul'a yönelik operasyon sırasında kullanılamaz hale gelmişti.

 

Haber Ara