Dolar

32,5779

Euro

34,8036

Altın

2.510,86

Bist

9.693,46

ABD'den Erdoğan'a 'Fırat'ın Doğusu' cevabı

ABD Savunma Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fırat'ın Doğusu ile ilgili operasyon açıklamalarına cevap geldi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-13 12:44:53

ABD'den Erdoğan'a 'Fırat'ın Doğusu' cevabı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeydoğusunda özellikle de ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adımın "kaygı verici" olacağını ve bu tür adımların "kabul edilemez" olarak değerlendirileceğini açıkladı.

"KAYGI VERİCİ..."

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonla ilgili dün yaptığı açıklamaya ilişkin sorulara verdiği yanıtta, bölgedeki güvenlik kaygılarına yönelik tek çözümün ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyon ve karşılıklı dayanışma olduğunu ifade etti.

Robertson, iki ülke arasındaki koordinasyon, iş birliği ve dayanışma için Türkiye ile yakın çalışmaya ve Suriye Üst Düzey Çalışma Grubunun çalışmalarına bağlı olduklarını kaydetti.

Sınır bölgelerinde güvenliğin diyalogla sürdürülebilir olduğunu belirten Robertson, "Koordinasyonsuz askeri operasyonlar ortak menfaatlerin altını oyacaktır." ifadelerini kullandı.

Robertson ayrıca şunları kaydetti: "Suriye'nin kuzeydoğusunda özellikle de ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adım büyük bir kaygıdır ve bu tür adımları kabul edilemez addederiz."

Türkiye'nin onlarca yıldır önemli bir NATO müttefiki ve IŞİD ile mücadelede küresel koalisyonun kilit bir ortağı olduğuna dikkat çeken sözcü, "Birbirimizin güvenliğinden sorumluyuz ve Türkiye'nin sınır güvenliğine tamamen bağlıyız." ifadelerine yer verdi.

Robertson, IŞİD ile mücadelenin devam ettiğine dikkat çekerek "Koalisyon kuvvetleri şu anda Orta Fırat Vadisinde IŞİD'e karşı çatışmanın ortasında olan Suriye Demokratik Güçleri ile yakından çalışıyor." dedi.

Sözcü, "Bu kritik aşamada IŞİD'in o bölgede nefes almasına izin veremeyiz ve vermeyeceğiz. Yoksa koalisyon ortaklarımızla elde ettiğimiz kazanımlarımızı tehlikeye atacağız ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkma riskine izin vermiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu. (EURONEWS)

Haber Ara