Dolar

32,3385

Euro

35,1000

Altın

2.239,09

Bist

8.812,65

ABD'de üniversite okuyacaktı, Suudi Arabistan idam etti

Suudi Arabistan’da başı kesilerek idam edilenler arasında 17 yaşında parlak bir gelecek vaad eden bir genç de vardı. İşte onun hikayesi…

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-26 19:43:10

ABD'de üniversite okuyacaktı, Suudi Arabistan idam etti

TIMETURK | ÇEVİRİ

Suudi Arabistan'da başı kesilerek idam edilenler arasında 17 yaşında parlak bir gelecek vaad eden bir genç de vardı.

Mutjaba al-Sweikat, Suudi Arabistan yetkilileri onu hükümet karşıtı protestolarda tutukladığında 17 yaşındaydı. Ancak ABD'de kabul edildiği Western Michigian Üniversitesi'nde maliye okumak yerine 20'li yaşlarını başına kadar hayatını geçirdiği hapishanede sonu başı kesilerek idam edilmek oldu.

KABUL EDİLDİĞİ ÜNİVERSİTE, İDAMI DURDURMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞTI

Sweikat kabul edildiği üniversiteye gitmek üzere uçağa bineceği sırada 2013 yılında havaalanında tutuklandı. Michigan üniversite yetkilileri gencin idamını durdurmak için çok uğraştılar, ABD yönetimine çağrıda bulundular ancak sonuç değişmedi.

Üniversite Sözcüsü Paula M. Davis, "Diğer bütün insanlarla birlikte dün haberi öğrendik. Gerçekten çok üzüntü verici ve trajik. Aklın alması etmesi güç” dedi.

TEK SUÇU HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİLERE KATILMAK

Sweikat, Suudi arabistan'da geçtiğimiz günlerde öldürülen 36 kişiden biriydi. Öldürülenlerin çoğu ise hükümet karşıtı gösterilere katılmak nedeniyle “terör” ile suçlanıyordu.

Londra merkezli insan hakları grubu Reprieve'e göre Sweikat idamından önce işkenceye de maruz bırakıldı.

Reprieve tarafından yapılan açıklamada, "Bütün vücudunda ağır darp izleri vardı, ayak tabanları da dahil. İşkence yoluyla suçunu itirafa itildi” denildi.

İdamlar ise Veliaht Muhammed Bin Salman liderliğindeki Suudi Arabistan'da artan insan hakları ihlallerinin son aşaması oldu.

"TRUMP'TAN CİDDİ BİR KINAMA YOK..."

Ancak bütün ihlallere rağmen ABD Başkanı Donald Trump onlarca protestocunun idamı ve Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi vakası karşısında Riyad'a çok nadir eleştiride bulunuyor.

2019'un ilk dört ayında 100'den fazla insanı idam etti. Reprieve'in belirttiği rakamlara göre bu yıl içinde 300'den fazla insanı öldürme yolunda ilerliyor.

Haber Ara