Dolar

32,4663

Euro

34,6962

Altın

2.436,70

Bist

9.908,63

ABD'de kölelik mirası halen hissediliyor

Pew Research Center (Pew Araştırma Merkezi) tarafından yapılan bir araştırmaya göre Amerikan kamuoyu ülkenin ırk bağlamında gelişmesine dair olumsuz görüşe sahip. Yarıdan fazlası Trump’ın ırk ilişkilerini kötüye götürdüğünü söylüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-10 11:01:11

ABD'de kölelik mirası halen hissediliyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Pew Research Center (Pew Araştırma Merkezi) tarafından bu yıl 2 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında İngilizce ve İspanyolca dillerinde ABD çapındaki gerçekleştirilen araştırma kapsamında 6637 yetişkinle görüşüldü. Araştırma kamunun, ülkedeki ırkçılığın ve ırk eşitliğinin durumu hakkında görüşlerini yansıtmaktan ziyade ırkçı ve etnik ayrımcılık konularında insanların kişisel deneyimlerini ve ırkın günlük yaşamda oynadığı rolü de araştırdı.

Buna göre köleliğin Amerika'da sona erdirilmesinden 150 yıl sonra bile birçok ABD'li yetişkin kölelik mirasının halen Amerikan toplumunda siyah insanların konumunda etki sahibi olduğunu düşünüyor.

SİYAHLAR ASLA BEYAZLAR GİBİ EŞİT HAKLARA SAHİP OLMAYACKA

Araştırmada her on kişide dört kişiden fazlası ülkenin ırk eşitliğinde yeterince gelişemediğini ve özellikle siyahiler arasında ve tolumun genelinde siyahların beyazlarla asla eşit haklara sahip olamayacağına dair endişe duyduduğu kaydedildi.

TRUMP'TAN SONRA IRKÇI DUYGULAR DAHA ÇOK İFADE EDİLİR OLDU

Halihazırdaki ırk ilişkilerinin durumu ve Başkan Trump'ın konuyu ele alış şekliyle ilgili algılar da negatif. Her on ABD'liden altısı ABD'de ırk ilişikilerinin kötü olduğunu düşünüyor. Toplumun yüzde 56'sı Trump'ın ırk ilişkilerine zarar verdiğini söylerken sadece yüzde 15'lik kesim Trump'ın ırk iLişkilerini geliştirdiğini yüzde 13'lük kesim ise çalıştığını ancak bu alanda ilerleme kaydedemediğini ifade etti.

Araştırmaya katılanların üçte yaklaşık ikisi ise Trump başkan olduğundan beri insanlar için ırkçı duygularını ifade etmenin daha da yaygınlaştığını belirtti.

SİYAHİLERE GÖRE KÖLELİK SÜRÜYOR

Siyahilerin ise ülkenin ırk gelişiminde özellikle ümitsiz olduğu gözlendi. Her on siyahiden sekizi kölelik mirasının bugünün Amerikası'nda siyahilerin konumunu belirlemeye devam ettiğini aktardı. Yine siyah insanların yüzde 78'i siyahlara beyazlarla eşit haklar verilmesi konusuna gelince ülkede fazla bir gelişme kaydedilmediğini düşünüyorlar. Neredeyse yarıya yakın siyahi katılımcı ülkenin nihai olarak ırksal elşitliği başarabileceğine ihtimal vermiyor.

Kaynak: Pew Research Center

 

Haber Ara