Dolar

32,5805

Euro

34,9968

Altın

2.456,29

Bist

9.760,77

‘‘5 yıllık plan, 25 yıla ışık olsun’’

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ve sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan III. Tarım Orman Şurası Kapanış Toplantısında konuştu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-21 23:04:42

‘‘5 yıllık plan, 25 yıla ışık olsun’’

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ve sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan III. Tarım Orman Şurası Kapanış Toplantısında konuşma yaptı.

Tarım ve Ormanın; gıda, su, nefes olduğunu; ekonomik, sosyal, çevresel katkısı yüksek bir sektör olaraksadece bireysel yaşamı değil, ulusal ve uluslararası yaşamı da ifade ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, bu nedenle Tarım ve Ormanın ‘bir ülkenin ekonomisi, sanayisi' olduğunu belirtti.

Bu kadar önemli bir alanda küresel tehlikelerin de kapıda olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, ‘‘2050'de dünya nüfusu 10 Milyarı, Türkiye nüfusu 100 Milyonu geçecek!Gıda ihtiyacı Dünyada ve Türkiye'de %50 artacak!Artan nüfus yeterli ve dengeli beslenemezse;iş gücü kaybına, refah kaybına ve hastalıklara neden olabilir!Bunlarla birlikte; giderek artan global rekabet,rakip ülkelerin tarım ve istihdam politikaları,açlık, israf ve obezite, hepsi bizleri yakından ilgilendiriyor.Yani çok zor bir ev ödevimiz var;bir avuç toprak, bir damla su kaybetme lüksümüz kesinlikle yok! Fakat İyi Haber: Ülke olarak; fırsatlarımız çok, gücümüz var,aklımız ve teknolojimiz var!'' diye konuştu.

‘‘44 MİLYAR DOLAR TARIMSAL HASILA İLE DÜNYADA LİDER ÜLKELERDEN BİRİYİZ''

Türkiye'nin, tarım orman sektöründe iddialı bir konumda olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, sektörün büyüme oranlarını açıkladı; ‘‘2018 yılında, tarım orman sektörlerinin milli hasılaya katkısı %5,8'dir.Tarım orman sektörümüz, 2018'de %1,9,2019 yılı ilk altı aylık dönemde ise % 2,3 büyümüş vediğer sektörlere göre pozitif bir büyüme göstermiştir'' dedi.

Bakan Pakdemirli, Dünyada yaşanan ekonomik olumsuzluklar ile iklim değişikliklerine rağmen sektörün büyüme potansiyelini verilerle ortaya koydu. ‘‘Bitkisel üretimimiz son 17 yılda %20 arttı!68 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımızla da, Avrupa'da ilk sırada yer almayı başardık!2019 yılı ilk 6 ay verilerine göre;büyükbaş hayvan varlığını 1 milyon artışla 18,2 milyona,küçükbaş hayvan varlığını ise 4 milyon artışla 50 milyona çıkardık!Son 17 yılda, suyun yönüne göre hareket eden değil,suyun akışına yön veren politikalar izledik ve bu kapsamda;baraj sayımızı %205, sulama tesis sayımızı %76 oranında artırmış olduk!Teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar arazinin6,6 milyon hektarını sulamaya açtık!Ülkemiz; 44 milyar dolarlık tarımsal hasıla iledünyada ve Avrupa'da lider ülkelerin arasındadır! Son 17 yılda, yıllık ortalama yüzde 2,72'lik büyüme ilebirçok Avrupa ülkesini geride bıraktık'' dedi.

WhatsApp Image 2019-11-21 at 21.05.30

2020 YILI BÜTÇESİNİN, %54,5'İ TARIMSAL DESTEKLERE AYRILDI

Türkiye'nin 195 ülkeye, 1.690 tarımsal ürün ihraç ederek, tarımsal ihracatını 2018 yılında 17,7 Milyar dolara çıkardığını ve 4,8 milyar dolar cari fazla vererek,net ihracatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli; bunda, çiftçiye, üreticiye verilen desteklerin de oldukça önemli olduğunu belirtti. Pakdemirli; ‘‘Çiftçilerimize ve üreticilerimize;2002'de 1,8 milyar lira destek veriyor iken 9 kat artışla,2019'da destekleri 16,1 milyar liraya çıkardık.Son 17 yılda çiftçimize, toplam 139,4 milyar lira destek verdik.2019 yılında, 12 yeni destek ve 32 desteğin de birim fiyatında artış sağladık.Bakanlığımız 2020 yılı bütçesinin, %54,5'ini tarımsal desteklere ayırdı.Böylece 2020 yılında ise, 2019'a göre desteklerimizi %36,7 arttırarak,yaklaşık 22 Milyar Liraya çıkarmış olduk.Ayrıca aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak içinkadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi adına,hibe ve teşviklerde pozitif ayrımcılık yaptık! 2020'de de bu desteklerimize devam edeceğiz!'' diye konuştu.

4 AYDA 50 BİNDEN FAZLA GÖRÜŞ VE ÖNERİ GELDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Orman Şûra'sında ana hedef olarak; çiftçilerimizin refahı, tarımsal üretimin artışı, güvenilir gıdanın temini,doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği, orman ürünlerinde üretim artışı, tüketicimizin kollanması ilkelerinin belirlendiğini söyledi.

Şura tanıtımının yapıldığı 17 Temmuz'dan bu yana geçen 4 aylık sürede vatandaşlarımızdan “bir fikrim var” diyerek 50 binden fazla görüş ve öneri geldiğini de belirten Pakdemirli, somut bir öneride de bulundu. ‘‘Ön plana çıkan sorunlar; planlama, girdiler, örgütler, finansman, gıda güvenliği,ulaşılabilir fiyatlar ve tarımsal üretimin pazarlanması olarak sıralanabilir.Çözüm önerisi; üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak sözleşmeli üretime,finans kurumları / piyasa alıcıları tarafından girdi finansman desteği verilmesinedayanıyor. Biz de bakanlık olarak bu modeli destekliyoruz.Tarımsal desteklerde alternatif bir yol olarak ortaya koyacağımız bu modelle,çiftçimiz, üyesi olduğu kooperatifle sözleşme yapacak.Kooperatif hasat vadeli sıfır faizle girdi temin edecek, ürünleri pazarlayacak.Yeni dönemde Bakanlık olarak, sözleşmeli üretim yapan üretici örgütlerinidestekleyeceğiz.Yani çiftçimiz örgütü aracılığı ile sözleşmeli üretim yaparsa,tohuma gübreye para vermeden tarlasını ekecek. Ayrıca çiftçimizin malını pazarlama derdi de ortadan kalkacak.Girdileri hasadından sıfır faizle mahsup edilecek.Bu modelin samimiyetle tartışılmasını arzu ediyor,Şûramızın ilk somut çıktısı olmasını diliyorum.''

5 YILLIK PLAN, 25 YILA IŞIK OLSUN!

Tarım Orman Şurası'nın bir bitiş değil, başlangıç olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kararların açıklanması sonrası, ilk 2 aylık süreçte yol haritasının belirleneceğini söyledi ve süreci şöyle anlattı; ‘‘yol haritasının belirlenmesinin ardından uygulama aşamasında, mevzuat, bütçe, zaman,insan kaynağı ve etkin iş birliği kıstaslarını dikkate alarak,bir eylem planı ortaya koyacağız.Böylece başta çiftçilerimiz olmak üzere,önümüzdeki çeyrek asrın yol haritasını birlikte çizmiş olacağız.Ve Şûra'nın takip sürecini ciddiyetle yöneterek,çıkacak olan eylem planının uygulanması konusundayasal veya kamusal her türlü tedbiri alacağız'' dedi.

Bakan Pakdemirli, Şûra'nın18 Kasım'daki açılış töreninde yaptığı konuşmada bir sonraki Tarım Orman Şûra'sının tarihinin belirlenmesi teklifinde bulunmuştu. Bu teklife gelen yanıtı da açıkladı Pakdemirli, ‘‘Bir sonraki Şûra'nın tarihi, komisyon tarafından,“2024” yılı olarak tavsiye edilmiştir'' dedi.

WhatsApp Image 2019-11-21 at 21.05.29

 

Haber Ara