Dolar

32,5676

Euro

34,7173

Altın

2.487,06

Bist

9.524,59

2019’da emlak sektörünü neler bekliyor?

2019’da emlak sektöründe, gayrimenkul fiyatlarında düşük hızlı bir artış olması bekleniyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-14 19:36:57

2019’da emlak sektörünü neler bekliyor?

Alternatif satış kanallarının çoğalacağı ve gayrimenkul satış kampanyalarının ağırlıkta olacağı 2019'da müşteri ile doğrudan iletişim kurmanın önemi artıyor. Sektörün güncel dinamiklerinin oturma amaçlı konut sahibi olmak isteyen alıcıları memnun edeceği öngörülüyor.

Müşteri odaklı satış kampanyaları

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ile birlikte konut fiyatları belli aralıklarda geriliyor. Diğer yandan tamamlanan yeni konut projelerinin sayısı katlanarak artıyor. 2018 yılında artış trendinde olan konut satışlarının, 2019 yılında da yeni düzenlemeler ile birlikte daha güçlü ivme kazanması bekleniyor. Müşterilerin emlak sektöründeki endişelerini gidermek için pazarlama kampanyalarının yeni yılla birlikte hız kazanması bekleniyor.

Müşteri beklentilerine odaklanan ve bu beklentileri tam anlamıyla karşılayan pazarlama kampanyaları, 2019'da sektör profesyonellerine başarıyı getirecek unsur olabilir. Emlak sektöründe, alternatif satış kanalları oluşturarak müşteri ile sadece satış ofisinde değil sahada da doğrudan iletişim kuran firmaların satışlarını artırması sektörün beklentileri arasında ön plana çıkıyor. Bu değişimin farkında olan gayrimenkul firmaları, müşteriyle daha yakın temas kurabilmek için etkili ve yenilikçi satış ve pazarlama yöntemleri üzerine çalışıyor.

Banka faiz oranlarına alternatifler

Sektörün gidişatına ve alıcıların beklentilerine uygun olarak tasarlanan kampanyalara ve yükselen banka faiz oranlarına karşı, bankalar tarafından alım gücünü artıran alternatifler sunuluyor. Uzun vadelerde sıfır ya da düşük faizli ödeme planları oluşturan bankalar, 2019'de konut sektöründe hareketlenmenin öncüsü olabilir. Ayrıca banka kredisine ek olarak, satışların senet aracılığı ile daha uzun vadelerde gerçekleşebileceği öngörülüyor.

Oturum amaçlı konut arayışı

Metrekare fiyat artışının son yıllarda enflasyonun altında seyretmesi nedeniyle oturum amacıyla konut arayışı artıyor ve bu durum hem alıcılar hem de sektör profesyonelleri için yeni fırsatlar yaratıyor. 2019'da konut sahibi olmak isteyenlerin daha çok ulaşım altyapısı olan şehir merkezine uzak bölgeleri tercih etmesi bekleniyor. Çünkü alıcılar, bütçelerine uygun konutları buralarda bulabiliyor.

Konut fiyatlarında artış

Tüm bu verilere bakıldığı zaman 2019'da emlak sektöründe, konut fiyatlarında düşük hızlı bir artış bekleniyor. Bankaların faiz oranlarında düşme göze çarparken emlak piyasasında yatırımlar için risk azalıyor. Gayrimenkul satın alırken faizleri daha düşük olduğu için döviz üzerinden kredi çekmek, kurdaki hareketlilik göz önünde bulundurulduğunda makul bir seçenek olarak görünmüyor. 2019 yılında, banka kredisi ile konut alacaklar için ise Türk lirasıyla kredi çekmek şu an için daha az risk taşıyor. Çünkü Türkiye'de konut kredisi ödeme süresinin ortalama 10 yıl olduğu düşünülürse, oluşabilecek bir revalüasyon durumunda banka kredisi çekmek daha avantajlı gözüküyor.

Haber Ara